Catalunya representa la regió nord-oriental de la península Ibèrica. Delimita amb França i Andorra al nord, amb el mar Mediterrani al sud i sud-est, amb la Comunitat Valenciana al sud-oest i amb la comunitat d’Aragó a l’oest. Té una superfície de 32 108 km2 que s’estén des del litoral fins a l’alta muntanya dels Pirineus passant per les planes d’interior. Al llarg d’aquesta superfície s’intercalen hàbitats naturals i semi-naturals, amb zones agrícoles i àrees urbanitzades. Aquestes diferents unitats configuren un mosaic característic distribuït en un gradient que concentra les àrees més urbanitzades al sud-est de la regió i les més naturals i muntanyoses al nord i nord-oest. Segons la seva situació, Catalunya té un clima pròpiament mediterrani (exceptuant la Vall d’Aran, que presenta un clima atlàntic). Malgrat això, donada la gran varietat geogràfica del territori, sobretot pel que fa a l’altitud i al relleu, trobem notables contrastos climàtics i meteorològics al llarg Catalunya, els quals determinen la destacable diversitat paisatgística del territori.

Espècies

El projecte pretén recopilar informació de la distribució d’un conjunt d’espècies exòtiques a Catalunya considerades invasores al territori, que són de gran rellevància i de clara identificació. Les invasions biològiques constitueixen un dels components més importants del canvi global actual i una amenaça seriosa per a la conservació de la biodiversitat i el funcionament dels ecosistemes, a part dels problemes socio-econòmics que suposen. La ràpida detecció d’espècies potencialment invasores al territori és de gran rellevància per a poder evitar grans infestacions i reduir els impactes potencials que puguin ocasionar.

Veure valoració

Com participar

Unir-se al BioBlitz d’espècies invasores de Catalunya és molt fàcil! Aquí trobaràs els passos principals que cal que segueixis:

1. Descarrega’t l’aplicació iNaturalist (per android o ios) al vostre telèfon o tauleta, o accedeix a iNaturalist a través del vostre ordinador i crea-hi un compte.

2. Pots unir-te al projecte EXOCAT a iNaturalist per a fer el seguiment de les observacions fetes per tu i altres persones que hi participin.

3. Durant el cap de setmana del 20 al 22 de maig documenta a l’aplicació mitjançant fotografies aquelles espècies invasores de Catalunya que hagis detectat.

4. El projecte quedarà obert després d’aquest cap de setmana, així que sempre que puguis i trobis una d’aquestes espècies, aprofita per a seguir documentant-la al projecte EXOCAT a iNaturalist.

Es proveeix d’instruccions més detallades sobre com utilitzar iNaturalist pel projecte EXOCAT d’espècies invasores de Catalunya 2022 en un pdf(català) de suport.

Per mes informació, contacteu amb:
Roser Rotchés Ribalta r.rotches@creaf.uab.cat

Project funded by:

COST Action CA17122: increasing understanding of alien species through citizen science. alien-csi.eu